Відкрита пропозиція для донорів щодо підтримки проекту "Радіо для всіх!".

Проєкт “Радіо для всіх!”

https://rfa.toloka.media/

 

Мета проєкту.

Проєкт “Радіо для всіх!” має на меті:

1. Сприяння розвитку якісної локальної комунікації між керівництвом ОТГ та мешканцями громади на базі інтернет-радіостанції та комплексного використання додаткових каналів комунікації.

2. Функціонування майданчику для творчих колективів та особистостей зі всієї України, де вони можуть похвалитися своїми творами, розповісти про свою діяльність, сформувати та в подальшому підтримувати контакт зі спільнотою своїх прихильників.

3. Протидію розповсюдження фейкової інформації.

4. Створення нових робочих місць. В ОТГ, які візьмуть участь в проєкті.

Резюме проєкту.

В рамках нашої громадської організації ми вже три роки експериментуємо з технологіями інтернет-радіо. Перейти від експериментів до створення власних інтернет-радіостанцій нас спонукало те, що інтернет-радіо виявилося доволі популярним. Кількість користувачів постійно збільшувалася, без будь-яких маркетингових дій з нашого боку. За грудень місяць 2023 року Радіо «Толока» слухали близько 40 тисяч годин на місяць.

З іншого боку, проєкт “Радіо для всіх!” - це доступний майданчик для великої кількості українських музичних гуртів, для ознайомлення широкої аудиторії з їх творчістю. При розробці проєкту, ми передбачили можливість публікації треків музичних гуртів на порталі під вільними ліцензіями. Саме опубліковані маловідомими колективами треки стануть основою наповнення ефіру локальних інтернет-радіостанцій.

Ще однією неочевидною особливістю проєкту є протидія інформаційної агресії з боку росії. Локальні новини практично відсутні в інформаційному просторі України. Але, за нашим досвідом саме локальні новини привертають найбільшу увагу мешканців тієї чи іншої території. Наприклад, публікація виступу творчого колективу з якогось району чи області України на наших ресурсах, викликає значне підвищення відвідування саме з цього району, міста чи селища, та тих, що розташовані поруч. Спираючись на цей факт ми переконані, що місцеві новини зацікавлять локальні громади і викличуть активну участь її членів в обговоренні. Тобто, час проведений за обговоренням локальних новин зменшить можливість споживання сторонніх, ворожих інформаційних ресурсів. Звісно, це відбудеться не одразу, але з часом у людей залишиться менше вільного часу на споживання інформації, яку продукує росія. А з іншого боку, локальний канал комунікації дозволить більш свідомо та ефективно боротися з ворожою дезінформацією, використовуючи локальні особливості.

Опис проєкту.

Проєкт має декілька складових:

1. Створення інтернет радіостанції і керування її роботою.

Для того, щоб створити радіостанцію необхідно зареєструватися на порталі як фізична або юридична особа, ідентифікувати себе, погодитися з умовами та правилами використання сервісу, і після перевірки нами ідентифікаційних даних з’являється можливість створення інтернет радіостанції.

Процедура підтвердження ідентифікаційної інформації не є формальністю. Ми розуміємо, що сервіс може бути використано не тільки з метою організації комунікації у громаді або спільноті. Саме тому ми будемо всіма можливими засобами здійснювати перевірку наданих ідентифікаційних даних. В часи, коли інтернет є віддзеркаленням діяльності кожної людини - перевірка на правдивість наданих даних не є чимось фантастичним. Після проходження процедури підтвердження даних і погодження з правилами користування порталом, користувач нарешті може створити свою першу інтернет радіостанцію. У разі створення інтернет радіостанції від імені ОТГ процедура перевірки замінюється підписанням відповідної угоди.

З цього моменту користувач матиме можливість увійти до панелі планування та керуванням ефіром, та почати першу програму своєї радіостанції. Але, на своєму досвіді ми знаємо, що для початку роботи потрібно набути елементарні знання “що таке радіо, та як з ним боротися”. Саме для цього ми зараз готуємо короткі відеоролики, які проведуть користувача по технології роботи з програмним забезпеченням і плануванню ефірів. Окрім того, при наявності грантової підтримки ми готові забезпечити реалізацію освітньої компоненти, яка буде містити блоки пов’язані з набуттям початкових знань щодо журналістської діяльності, функціонування радіостанції, маркетингу просування, комунікації з органами місцевої влади тощо. Викладання частини блоків ми можемо забезпечити фахівцями нашої ГО, а частину запрошеними експертами.

Бажано, щоб забезпечення повноцінної роботи радіостанції, наповнення ефіру не повинно складалося тільки з місцевих новин. Саме тому ми пропонуємо використовувати наявну в нас базу музичних треків різних жанрів та направленості, що за три роки роботи нашого радіо надали нам українські музичні гурти, а також, матеріали вироблені нашою телевізійною студією за п’ять років роботи. Таким чином, буквально з перших днів роботи радіо в ОТГ, ефір буде наповнений українським контентом. Також, ми переконані, що дуже швидко на локальних радіостанціях з’являться власні програми, які будуть розповідати про різні речі, що цікаві слухачам. Ці програми також можуть бути використаними іншими радіостанціями в рамках проєкту.

Звертаємо увагу, що в Україні поширена культура споживання новин саме з джерел в інтернеті. Сьогодні практично всі мають мобільний телефон з доступом до інтернету і поява нового цифрового локального ресурсу не залишиться без уваги.

2. Наповнення контентом.

Другою важливою частиною порталу є майданчик для українських митців, на якому вони можуть поділитися своїми творами з радіостанціями. А радіостанції в свою чергу, можуть підібрати для себе саме ті твори, які відповідають концепції їх радіостанції і наповнити свій ефір.

На порталі “Радіо для всіх!” є окремий розділ для музикантів, в якому вони можуть публікувати свої твори, статті, анонсувати вихід нових треків або альбомів, спілкуватися зі своїми прихильниками. Таким чином, музиканти отримують можливість ознайомити зі своєю творчістю широку аудиторію, отримати зворотну реакцію своїх прихильників.

Особливістю нашого підходу до поширення творів є те, що автор передає свій твір під вільною ліцензією, що забезпечує можливість радіостанціям використовувати твори без ліцензійних відрахувань. На перший погляд такий підхід є дискримінаційним по відношенню до митців. Але, переважна більшість музичних гуртів сьогодні не має жодної можливості ознайомити зі своєю творчістю широкий загал, отримати зворотну реакцію, сформувати спільноту своїх прихильників і комунікувати з нею. Здебільшого це стосується гуртів, які тільки починають свій творчий шлях, та для них пропозиція розмістити свої твори на порталі є чудовою можливістю “засвітитися” на сцені. До того ж, буквально за перший тиждень після анонсу проєкту до нас звернулося три музичні агенції з пропозицією співпраці.

Тож, можемо впевнено сказати, що вимога поширення творів під вільними ліцензіями не є дискримінаційною по відношенню до митців. Навпаки, вони отримують безліч нових можливостей для свого творчого та професійного зростання.

Хочемо звернути увагу на те, що не тільки музиканти можуть поділитися треками. Існують ще подкасти, розмовні програми, які можуть бути вироблені радіостанціями, і безліч інших аудіо матеріалів.

3. Комунікаційна складова.

Ще однією важливою складовою є комунікаційний компонент. На додаток до радіостанції, як основного каналу комунікацій з локальною спільнотою, ми передбачили можливість інтерактивного спілкування в чаті та публікацію текстових матеріалів. Ці додаткові комунікаційні інструменти будуть сприяти підтриманню постійного контакту з аудиторією. Хочу зазначити, що ці інструменти можуть бути використані як на локальному рівні, так і на рівні всього порталу.

На цей час ми реалізували комунікаційний компонент на мінімально достатньому рівні. Але за необхідністю він може дуже швидко бути модернізований і наділений новою функціональністю. Наприклад, за потребою дуже легко на базі чату, який вже функціонує, створити аналоги груп, сторінок, голосових чатів — це практично є аналогами того, що існує і користується популярністю в соціальних мережах.

В наших планах є розробка програми для мобільних телефонів, яка дозволить отримати доступ до ефірів локальних радіостанцій та інших матеріалів, що розташовані на порталі. Ми ще не вирішили потрібен такий застосунок, чи вистачить звичайного web інтерфейсу, адаптованого до користування на мобільних пристроях.

4. Аналітика - збір статистики, моніторинг, документування.

Враховуючи той факт, що сьогодні не існує публічних інструментів збору статистики по прослуховуванню інтернет радіостанцій, ми передбачили можливість збору інформації часу прослуховування, географії слухачів та інших доступних нам статистичних деперсоналізованих даних. Наявність таких даних дозволить свідомо та об’єктивно керувати розвитком проєкту.

Також вже функціонує механізм моніторингу запущених радіостанцій, та в разі непередбачуваних ситуацій інформування технічної служби.

Звісно, на порталі здійснюється документування всіх дій користувачів, що дозволить в разі виникнення суперечливої ситуації, аргументовано з нею розбиратися.

Фінансово-організаційна складова.

Локальна радіостанція, яка працює в ОТГ, потребує мінімум дві людини, які виконують функції журналіста та редактора. Для ефективного інформування місцевої спільноти, даного персоналу буде цілком достатньо. З досвіду спілкування з керівництвом низки ОТГ, фінансування фонду заробітної плати двох людей є абсолютно реальним, навіть в депресивних громадах. Але, ці працівники не мають бути в адміністративному штаті громади, вони повинні бути незалежні. Тому ми передбачаємо з боку ОТГ оплату послуг по виготовленню і розміщенню медійного продукту сторонній організації. Це може бути як наша ГО, так і якась місцева ГО.

Також хочемо зазначити, що витрати ОТГ на заробітну плату двох працівників, можуть бути компенсовані оплатою реклами, яка буде розміщуватися в ефірі радіостанції. Ми впевнені, що це абсолютно реальний сценарій, в якому тріумвірат влада-громада-бізнес зможуть спільно працювати на благо громади.

Як буде описано в розділі “Технічна складова”, технічне забезпечення локальної інтернет радіостанції не є чимось фантастичним. Це звичайний офісний комп’ютер, звуковий пульт, декілька мікрофонів і простий мобільний телефон. За цінами на сьогодні, це вкладається в бюджет біля 40 тисяч гривень. Даний бюджет є мінімальним для радіостанції, але абсолютно реалістичним для громади та локального бізнесу. При сприятливих умовах фінансування придбання мінімального комплекту обладнання можливе за кошти донорів.

Сьогодні проєкт функціонує виключно на волонтерських засадах. Ми усвідомлюємо, що так не може продовжуватися вічно. Тому, в рамках проєкту ми передбачили невеличку абонентську плату за користування ресурсами, які споживає радіостанція. Ця плата попередньо становить 1500 гривень на місяць. Це начебто малі гроші, але десять інтернет радіостанцій забезпечать заробітну плату одного технічного співробітника за сумісництвом, який підтримує функціонування апаратного комплексу і забезпечує підтримку користувачів.

Ми не збираємося зупинятися на 10 радіостанціях. Попереднє спілкування з низкою представників ОТГ, громадських організацій та різноманітних спільнот показують, що за короткий термін є можливість запустити декілька десятків радіостанцій і забезпечити мінімальне функціонування всієї структури.

Технічна складова.

Важливим фактором реалізації проєкту було те, що інтернет радіо споживає вкрай мало ресурсів на одного слухача, як на стороні клієнта, так і на стороні сервера. Тобто, окрема інтернет радіостанція може працювати на старенькому комп’ютері, під'єднаному до інтернету і одночасно обслуговувати до 250 слухачів на каналі з пропускною спроможністю в один мегабіт. Ця цифра підтверджена нашими розрахунками та практикою. Для порівняння, сьогодні навіть звичайний смартфон легко забезпечує таку швидкість при доступі до інтернету. Виходячи з цього, ми обґрунтовано стверджуємо, що обладнання, яке є у нас, дозволяє забезпечити одночасне прослуховування аудіо потоку 20 тисячами користувачів. Коли ми тестували наш сервер, то імітували створення 10 тисяч одночасних підключень, і при цьому завантаження каналу становило біля 50%, а сервер був завантажений на 30%.

На цей час в наш комплекс повноцінно імплементована технологія AoIP (Audio over Internet Protocol), яка широко використовується для онлайн мовлення з високою якістю на базі протоколу icecast2. Наше рішення аналогічно IPTV, але використовується виключно для аудіо. В рамках цього проекту наша громадська організація виступає лише технічним майданчиком, який надає сукупність технологій, що існують і широко використовуються, для поширення медійних матеріалів. Це як звичайний сайт але для аудіо контенту.

Сьогодні наш технічний майданчик забезпечується інтернетом від двох незалежних провайдерів, загальна пропускна спроможність каналів становить 2 гігабіти. У нашому розпорядженні є три власних сервери, один з яких використовується для розробки і тестування програмної складової проєкту “Радіо для всіх!”; два інших можуть забезпечувати роботу проєкту. За нашими розрахунками два сервери можуть забезпечити одночасну повноцінну роботу до 200 інтернет радіостанцій на наявних каналах доступу до інтернету.

Також хочу зазначити, що розроблена архітектура програмно-апаратного комплексу передбачає горизонтальне масштабування, та дозволяє легко переносити проєкт повністю або частково на будь який зовнішній майданчик, і легко збільшувати кількість станцій, які він обслуговує.
Окрім серверної частини, важливою складовою є локальні студії, що будуть забезпечувати підготовку інформаційних матеріалів і прямі трансляції. Для організації студії з мінімальним набором обладнання достатньо звичайного офісного комп’ютера, звукового пульту на чотири канали, звукової карти (бажано зовнішньої, але можна використовувати і наявну на борту комп’ютера), пари мікрофонів та мобільного телефона. Цей комплект обладнання дозволить розміщувати текстові статті на порталі проєкту, записувати програми і обробляти матеріал, проводити прямі трансляції як зі студії, так і за межами студії.

Важливою особливістю програмного комплексу є використання програмних продуктів виключно під вільними ліцензіями, що мінімізує вартість володіння як серверної, так і клієнтської частин.

Стійкість проєкту.

На першому етапі роботи проєкту ми спираємося на ресурси волонтерів, які були ініціаторами та реалізовували проєкт. У подальшому, фінансування буде забезпечуватися з платежів за користування послугою.

Ми усвідомлюємо, що з різних причин може виникнути необхідність відмовитися від роботи комплексу на власних серверах, які розташовані на нашому майданчику. У цьому випадку ми передбачаємо оренду сервера в дата-центрі за межами України.
Також передбачено можливість передачі необхідного програмного забезпечення і даних для розгортання радіостанції на сторонніх ресурсах поза межами проєкту. Це може знадобитися, якщо буде прийнято рішення про вихід радіостанції з проєкту і перенесення її на майданчик ОТГ.

При достатньому сукупному розмірі абонентської плати, ми плануємо окрім технічних працівників розширити штат ГО журналістами, які будуть наповнювати оригінальним контентом інформаційний портал.

Дякую за приділений час для ознайомлення з проєктом. У разі, якщо у Вас виникнуть питання, то завжди готовий відповісти на них електронною поштою, телефоном, або при зустрічі.

 

З Повагою,
Сергій Яригін.
Голова ГО “Обʼєднання Толока”
ysv@toloka.kiev.ua
+380(67)2437595